Pazartesi, Mayıs 05, 2008

Yine sobeledim Fetoşum

Azılı fetoş Hakan Şükür'ün ku(r)tlu doğuş haftasını kutlamasını müteakip ortaya bir Fetoş haberi daha atıldı. Pakileri eğite koymuş gennisi. Pakistan'da fakir aileler parasızlıktan çocuklarını medreselere yazdırmak zorunda kalıyorlarmış. Burdan zaten müsbet ilimler eğitimi veren okullara alternatif okullara izin verildiği anlaşılıyor. Orda çocuklar radikal islamla tanışıyorlarmış. Ama Fetoş'un PakTurk(AkPak:)) okulları ılımlı islamcı eğitimiyle onları güya radikal islamdan koruyormuş. Pek makbul bir reçete olan bu çözümü Mr. Kalkavan destekleye koyarmış. Pervez Bey'e kolay gelsin diyor, onun da bana kolaysa başına gelsin dediğini duya koyuyorum. Cevaben de henüz gelemedi, Amerika'da diyorum.

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&Kategori=dunya&ArticleID=524175&Date=05.05.2008&ver=80

İlk ağızdan okumak için her-halt dürbün ecnebi linki:

http://www.iht.com/articles/2008/05/03/asia/04islam.php?WT.mc_id=newsalert

1 yorum:

ABİ dedi ki...

Alıntı:
New York Times gazetesi, Pakistan’daki okullarda verilen radikal İslam ağırlıklı eğitimine alternatif olarak, ülkede Fethullah Gülen Cemaatine bağlı olarak ılımlı İslam eğitimi veren Türk okuları alternatif gösterdi. New York Times gazetesinin 'Türkler Pakistan’a Ilımlı İslamı öğretiyor' başlıklı haberinde, Fethullah Gülen’in Pakistan’da bulunan PakTürk adlı 7 ayrı okulunda verdiği eğitimle, Pakistanlılara, 'Ilımlı İslamı' öğrettiğini yazdı.

New York Times gazetesi Gülen’in Pakistan’daki okullarının radikal İslama karşı bir alternatif haline geldiğini yazdı. Gazetenin muhabiri Sabrina Tavernise tarafından hazırlanan haber, Pakistan’ın uzun yıllardan beri Radikal İslamcılar için bir ön cephe haline geldiğini, Pakistan’da bulunan bir çok okulda radikal islamı destekleyen bir eğitim sistemi benimsendiği belirtilerek, ilki 10 yıl once açılan Gülen cemaatine ait okulların Pakistanlılar için bir alternatif haline geldiği yazıldı.

Ülkede eğitim sisteminin çok zayıf olduğu, fakir Pakistanlı ailelerin çocuklarını kıyafet ve kitap parası ödeme zorunluluğu olan devlet okullarına gönderemediklerini böylece ülkede dini eğitimin ağırlıkta olduğu medrese ve din okullarının revaçta olduğu belirtildi.

Gazete, Gülen cemaatinine bağlı okulların verdikleri ılımlı islam eğitimiyle bir alternative yaklaşım haline geldikleri ve böylece Pakistan’da diğer eğitim veren, ajandalarında radikal islam olan diğer okullar karşısında güç kazandıklarını belirtti.

EN BÜYÜK YARDIMCI ARMATÖR İHSAN KALKAVAN

Tavernise, Fetullah Gülen'e tüm bu çalışmalarında armatör İhsan Kalkavan'ın yardımcı olduğunu da belirtti. Nijerya'da inşaat sektöründe de bulunan ve burada oteller inşa ettiğini belirten Kalkavan'ın, Gülen'e okulların finansmanında yardımcı olduğunu ekleyerek bu ikilinin benzer çalışmalarının Nijerya'da da sürdüğü ve bu bölgedeki elit ailelerin çocuklarını etkilediklerini belirtti.

Benzer okulların sadece Müslüman ülkelerde olmadığını belirten Tavernise, Rusya'yı bu konuda örnek gösterek buradaki okullarda yalnızca Müslümanların olmadığını ve temel hedeflerinin de inançlar arası anlayışın geliştirilmesi olduğnu yazdı.

Kalkavan konuyla ilgili şunları söyledi: "Eğitim alanındaki deneyimlerimizi öteki ülkelerle paylaşarak kendimizi daha iyi tanıyoruz. Kendimize 'Gördünüz mü? Biz terörist değiliz' diyoruz. İnsanlar bunları öğrendikçe birşeyler değişiyor."

Tavernise son olarak İhsan Kalkavan'ın tahminine yer vererek Türkiye'de Gülen'in izinden gidenlerin sayısının 3 ile 5 milyon arasında bir rakama ulaşmış olduğunu yazdı.