Salı, Mayıs 06, 2008

Emredersiniz Pikselansları!!?ÇXzzz

Biz de işler önce absürd başlar sonra doğruya evrilir, çevrilir, hatta bazen apar topar rafa kaldırılır ya, işte öyle bir hikaye bu da... Konu Vestel'in Pixellence'ı...Adından anlaşıldığı üzre piksel ile mükemmeliyetin buluştuğu bir ürün tanıtılıyor. Karakterlerin hepsi çatlak, gerçekdışı. O konuya girmeyeceğim. Bu reklam filminde ürün için bir işaret üretmeye çalışmışlar ki, çatlak doktor o işareti yapınca tam anlamıyla pot kırıyor.

O elinin tersiyle yaptığı "iki işareti", belki biz Türkler için bir şey ifade etmeyebilir, ama geniş anlamda İngilizce konuşanlar dünyasında kaba tabiriyle "ziktir git, nah" anlamlarına gelen bu işareti seçen reklam yönetmeni bu ayrıntıyı nasıl atlamış anlayamadım. Bir hatırlayalım; bizim el şaklatarak yaptığımız bir başka hareket de aynı anlama geliyor, ama yabancılar için bir şey ifade etmiyor. İşte bu durum onun tersi :) ...Anladınız siz anladınız...

İşte size o işaretin benim söylediğim şey anlamına geldiğini kanıtlayan bir resim:



Geçen senelerde Petrol Ofisimiz de benzer bir kazanın kurbanı olmuş, Po-man diye bir karakter üretmişti. Aslanlar gibi reklam yapmışız, bol alkış alıyoruz, çocuklar şen falan derken, yazın bizim Almancılar tatil beldelerine düşmeye, benzinliklerde depo doldurmaya başlamışlardı. Muhtemelen bir hiphop ağızlı üçüncü kuşak Türko-Alman gencin: "Hey baba bak reklam yapmış, yazıyor Po-man, ahhahahah.... Die Türken sind unglaublich(Türkler inanılmaz)" diye dalga geçmesiyle başlayan ve ilk kuşak göçmen dedenin "aboooov köt adam diyo leeen" diye utanca çeken bir kahkaha atmasıyla devam eden pot kırma hadisesi, Petrol Ofisimiz Genel Merkezine ulaştığında yöneticilerinin boyunlarından başlayan kırmızılık gözlerde ve kulaklarda zirve yapmış, şah damarları ar damarını taklit edercesine patlamaya, çatlamaya çalışıyordu.

İşte Po-man reklamını çakan bir gazetecinin olaya ucundan değindiği bir makale. Bu reklamlar arkadaşın dediği gibi ne fazla yerel ne de fazla küresel olmalı. O ayarı yapacak kişi de biraz genel kültür sahibi olmalı diye düşünüyom. Köt adam Po-man'ın logosunu görmek, hatırlamak isteyenlere tavsiye olunur bir link:

http://arsiv.sabah.com.tr/2006/01/09/akoz.html

Al işte, bugün TDK da tüm idealistleri ülkücü yapmadı mı?

Bence tüm bu olanlara o çatlak doktor tarzı "kurşun dökmek" gerek.

Hiç yorum yok: