Salı, Ekim 13, 2009

SARI ZARFLAR

Ömrünün bir kısmında memuriyet yapmış olanlar iyi bilirler, sarı zarf iyi bir şey değildir. Her ne kadar atalarımız "zarfa değil mazrufa bak" derler ise de atalarımızın sözleri zaman zaman pek de gerçekçi değildir. O hesap, aldanmayınız efenim;, evinize gelen zarfın rengine iyi bakınız.
657' nin tarihi boyunca bu sarı zarflardan iyi bir haber çıktığı görülmemiştir; mesela bir memura bir sarı (bildiğimiz kese kâğıdı rengine sarı zarf der memurlar) zarf geldiyse, o zarftan illaki bir şer haber çıkar; ya savunmanız istenir, ya disiplin cezası müjdelenir, bu böyledir.
Memur olmaya çok gerek de yoktur aslında sarı zarfların şerrinden nasiplenmek için. Genelde adli tebliğ zarfları da sarı olur ki, bunların da hayra delalet ettiği umumiyetle vaki değildir. Bunlardan da genellikle icra emri, mahkemeye celp emri filan çıkar. Atalarımızın sözleri zaman zaman da pek haklıdır hani "paran çoksa kefil, zamanın çoksa şahit ol" derler ya ; en iyi ihtimalle şahit filansınızdır. O hesap, sarı zarfları dikkate alınız.
Bu sarı zarflar pek öyle insan elinden uzak dolanmayı da sevmezler, illa ki insan eliyle ulaştırılmak ve ulaştırıldığının belgelendirilmesini de isterler, alışılmış bir şeydir imza karşılığı teslim edilirler ya pek ala ansızın posta kutunuzda karşınıza çıkabilirler de.
Efenim, alışılmışın aksine memur eliyle ulaştırılmadı bizimki de, geçenlerde posta kutumuzda bir sarı zarf buluverdik. E eski memurlar olarak kaygılandık görür görmez elbette sarı zarfı. Yok canım, hadi bee, gibi bozuntuya vermeyen tavırlarla açtı isek de zarfı, korkulu gözlerle okuduk mazrufu:
Eşim 50 yaşını aştığı için KETEM' den gelen bir davetiye içeriyordu bu sarı zarf:

" Kanser yaşınız gelmiş, bir ara uğrayın da bi bakıverelim" idi özeti mazrufun.
Sevinelim mi, üzülelim mi bilemedik. Sevindik, bu ülkede "halk sağlığı" adına iyi bir çalışma yapılıyordu. Üzüldük, rutin sağlık taramaları ve dosyalama sistemi yerine, yine tatsız haberleri duyurmada sarı zarf tekniği uygulanıyordu.
Pek Yılmaz Erdoğan şiiri, Sezen Aksu şarkısı gibi olacak ama; bu coğrafyada "Sarı zarf" lardan hâlâ hayırlı bir haber çıkmıyordu.

3 yorum:

beenmaya dedi ki...

geçenlerde bana da geldi bir tane. seneler öncesinden unutulup kalmış bir borçtan haber veriyordu da neyseki hallettik...

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

Sevgili Andelib, seni tanimam etmem ama yazinin basindan "bunu andelib yazmis" dedirttin bana... demek ki abinin "imecesinde" bir karekter olusturmussun; bunun icin; ayrica da degindigin konu icin tesekkur ederim sana... vallahi de "sari" ve hatta "beyaz olmayan" hic bir zarftan hayirli bir sey cikmiyor... nafis bir tesbit(yoksa tespit miydi?neyse).. sana ayakta alkis.

Deniz dedi ki...

Sevgili Andelibe paylaşımı için teşekkürler,

Arkadaşlar ben de yaklaşık 10 senedir kamu da çalışıyorum... Size bir itirafta bulunayım, sarı hatta kesekağıdı görünümünde zarftan başka zarf kullanıldığını görmedim bu süre içerisinde. Demem o ki devlet ve yerel yönetimler iyi ve kötü haberlerin tamamını bu sarı zarflarla iletiyorlar. Ama devletten iyi haber alanlarımızın sayısı pek bir az olduğu için böyle bir durum çıkmış ortaya :))

Yani kamu sarı zarftan başka zarf kullanmıyor, malum sarı zarf daha ucuz :))