Aşağıda özel bir yazışma grubunda gördüğüm bilgiyi sizlerle paylaşıyorum.
Belki şekeri attıktan sonra çayının üzerine çıkan tabakanın ne olduğunu merak edenler olabilir diye.:)
1-Toz şeker vakumla bir kalıbın içersine emilerek üzerine buhar püskürtülüp şeker kristallerinin mikro mertebede birbirine yapışması sağlanır, daha sonra püskürtülen buharın nemi ısı ile geri alınıp, şeker kristallerinin birbirine zayıf bir bağ ile yapıştığı küp şeker üretilir. Mesela bir küp şekerin ortasını dudaklarınıza yapıştırıp şekerin içine doğru nefesinizi üflerseniz, o noktadan küp şeker rahatlıkla kırılır, böyle bir yapıyı jelatin ile oluşturamazsınız, ayrıca ucuz su varken küp şekere pahalı jelatin katmak efektif olmamamaktadır.
2- O zaman çayımıza çıkan yağ tabakası nedir? Küp şeker kalıpları proseste kullanılırken aralarına buhar enjekte edilen şeker kristalleri , birbirine yapışırken ayrıca aluminyumdan yapılmış kalıplarada yapışmakta ve kalıptan düzgün çıkmamaktadır. Bunun önüne geçmek için aluminyum kalıpların cidarları Teflon ile kaplanmaktadır. Zaman içinde teflon kaplama , şeker kristallerinin abrazif etkisinden dolayı aşınmakta ve kalıp kullanılamaz olmaktadır. Bu kalıplar Kanada'dan ithal edilmekte ve pahalı olmaktadır. Aşınan kalıplara şekerin yapışmasını önlemek için kalıp yüzeylerinde ince bir yağ filmi oluşturacak şekilde bir yağ (Hayvansal kökenli-kuyruk yağı gibi) tabakası ile kaplama yapılmaktadır. İnsan sağlığına zararlı bir etkisi olmayan bu yağ, üretim prosesinde küp şekere geçtiği için oradanda çayımıza yağ olarak çıkmaktadır.
3-Jelatin ile şeker nerede yan yanadır. Bildiğim kadarı ile; (belki bu konuda yanılabilirim,lütfen kimya mühendisi olanlar düzeltsinler) bu olay genelde şeker pancarından değilde sıvı şeker olarak mısırdan üretilen şekerlerin kullanıldığı gıda maddelerinde kıvam artırıcı (viskozite'sini yükseltici) olarak kullanılmaktadır. Özellikle Reçel, Marmelad ve bazı hamur işlerinde bol miktarda vardır.
İnsanlar güvenle küp şeker kullanabilirler, tavsiyem Türkiye Şeker Fabrikaları mamullerini tercih etmeleridir.
M. Çelebi
Cuma, Şubat 27, 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
14 yorum:
çok net olarak anladığım söylenemezse de ve de şeker kullanmıyor olsam da yağ olduğuna dair nerden olduğunu bilemediğim bir bilgiye sahiptim zaten. yanılmamışım :))
Ben çayı ve kahveyi şekerli içmeyi seven birisi olarak kesme şeker kullanmayı hiç sevmiyorum. Nedense toz şekere göre daha tatsız geliyor.Bu konuda bilgisi olan varmı?
ben bi de bisiy daha soracaktim; bazen kup sekerler eriyince copler yuzuyor tek tuk icecegin uzerinde... o neyin copu?
sevdim bu işi az miktarda da olsa şekersiz hiç birşeyi içemiyorum :/ zararlıdır diye üzülüyordum öğrendiğim iyi oldu.Kahverengi şekeri çok önerir oldular son zamanlarda onun beyazdan ne farkı varmış önemi neymiş böyle birşeyde biliniyor mu ? :))))
laayynn.. beni şeker uzmanı yaptınız..:)) bilmiom valla.
Abicim
çok yararlı bir bilgi bu..Neyseki şekersiz içiyorum herşeyi..Ama o çayın üstünde kalan yagımsı hali hatirliyorum..
Dedim ki tam abi harika-ciddi birşey yazmış..Yorum yazayım. Fakat şu üstteki yorumunuzla güldürdünüz yine beni:)
hahahahhahah derinlerde saklanmış bir muammaya dokunmuşsun abim meğer herkesin küp şekerle ilgili cevaplandıramadığı soruları çıkmazları varmış :D :D ehuehehe çok güldüm ...
Abi, yapay tatlandırıcılar var bi de, ben kilo almamak için onlardan kullanıyorum ama mesane de birikiyomuş, kanser yapıyomuş diyolar; doğru mu? Sakkarin mi aspartam mı diyosun sen Abi:))))
hiyyaaaaaaahhh..!!!!!
vauuuvv müthiş oldu bu yazı.
çayımın kahvemin üstündeki köpüğün nasıl olduğu hep merak ederdim :-)
bi de niye "kup" seker diyolar abi?
hani boyle iskambil kagidi modelleri de var; kupa, karo, sinek, maca seklinde.
onlara da kupa seker, karo seker, sinek seker ve maca seker mi diyices abi???
abicim yaa ben bide aldigimiz ballarin neden sekerlendigini merak ediyom bide bunnan ilgili bi yazi alsak diyodum :PP
hieeeyyyttt.. lan valla yorumları kaparım bak..
bir de şeker kız candy var benim bildiğim ama zannımca konuyla bir ilgisi yok :)))
Yorum Gönder