Çarşamba, Kasım 28, 2007

Yılmaz Özdil - Expo 2015

Expo 2015

İZMİRLİLER kızıyor..."Herkes Expo’yu yazıyor, sen niye yazmıyorsun, ne biçim İzmirlisin?"
*
Elindeki "76 senelik" Fuar’ı öldürmüş bir kentin, 8 sene sonra, "bir defaya mahsus" yapılacak Fuar’la kalkınacağını sanması, dramdır... Ama yazayım bari.
*
Expo alabilmek için bir tema belirlemek gerekiyor. İzmir’inki, sağlık... Kozları da, Hipokrat’ın Bodrum’daki hekimlik çalışmaları, ilk ameliyatlara ev sahipliği yapan Hierapolis, eczacılığın babası Galen’in Bergama’daki araştırmaları.
*
Bir, Bodrum Muğla’da.
İki, Hierapolis Denizli’de.
Üç, Türk eczacılığının atası İzmirli Eczacıbaşı’nı İstanbul’a kim kaptırdı?
*
Deniyor ki, "Bugüne kadar 63 kez Expo yapıldı. 10 milyonu yabancı, 50 milyon konuk gelecek. Expo, Paris’e Eyfel Kulesi’ni kazandırmıştı, o vesileyle yapılmıştı; İzmir’in de böyle bir kazanımı olabilir. İzmir; Avrupa, Asya ve Afrika’ya çok yakın, merkezi konumuyla avantajlı."
*
Bir, madem bu kadar önemli, bugüne kadar Expo gezen var mı aramızda? Vazgeçtim 63’ünden, 5 tanesinin nerede olduğunu sayabilen çıkar mı?
İki, 50 milyon konuğun 10 milyonu yabancı olacağına göre, 40 milyon Türk vatandaşının Expo görmek için İzmir’e gelmesini bekleyen var mı gerçekten? (Çoluk çocuk, 4 tane İstanbul ediyor.)
Üç, mevzu Eyfel ise, mimar Eyfel’in İzmir’de yaptığı mekan zaten vardı... Güzelim eseri, önce balık hali, sonra otopark, ardından alışveriş merkezi yapmadık mı? Üstelik, "Burayı Eyfel yaptı" diye övünürken, orasının mimar Eyfel ile alakasının olmadığı da ortaya çıkmadı mı?
Dört, İzmir Avrupa, Asya ve Afrika’ya yakınsa, rakibimiz Milano, kutuplarda mı? Avrupa ve Asya’ya yakınlık maharetse, o zaman neden son Expo Japonya’da?
*
Peki nedir? Expo 2015 projesi, AKP’nin, şirin görünüp, belediye seçimlerinde İzmir’i kazanma projesidir.
*
Bu konuda yıllardır çaba harcayanların "aniden" devre dışı bırakılmasının, bugüne kadar İzmir’e dair adı bile geçmeyenlerin "aniden" Paris’e lobi yapmaya falan gitmesinin, abanılmasının sebebi budur.Gitmesin mi?Gitsin.İzmirliyim, mutlu olurum.Ama Expo hikayedir, niyet budur.
*
Bakın dün Ertuğrul Özkök yazdı, yolda anlatmışlar, Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in Halil Rıfat Paşa semtindeki Kemal Reis İlkokulu’nda "bir sömestr" okumuş...Ne tatlı tesadüf ki, Fehmi Koru da aynı mahalledenmiş... İlk defa duydum. Doğma büyüme İzmirli Özkök de, yeni duymuş.
*
Yakında, Başbakan’ın Narlıdere’de askerlik yaptığı, Unakıtan’ın aslen Bucalı olduğu, hatta çocukken Tilkilik’te boyoz sattığı, Salih Memecan’ın Göztepe’yi tuttuğu, Nazlı Ilıcak’ın dededen Bornovalı olduğu ortaya çıkarsa, şaşmayın.

1 yorum:

Espresso dedi ki...

Expo hikayedir, niyet de her zamanki gibi nalıncı keseridir..
Yok, yoook tabii ki Expo iyi bişeydir. Turizm, yatırımlar, sanayi, siyaset, sunum, munum, gurur, murur açısından elbetteki harikadır. Bir takım adamlar kendileri adına güzel şeyleri accaip planlı, programlı, öyle ya da böyle, korksak da, çatlayıp, patlasak da, açlıktan nefesimiz koksa da, bi güzel gerçekleştiriyorlar. Ben onların, fuar zamanlarında cumhurbaşkanı olabilme ihtimallerini bile sevmediğim halde, milim milim her şeyleri planlıyorlar.. Onu bunu bırakın, bi yerde okumuştum 2010’da Şangay’daki fuar için, şu an üçbin olan gökdelen sayısının, o güne kadar dörtbine çıkarılması hedefleniyormuş.. Hadi canıımm, bırakın dikineleri, yataylara bi bakın önce.. sadece altyapı yatırımlarının bile beş milyAr doları bulacağı söyleniyor.. Oh, ohh harika.. Koyu bir İzmir’li olarak, çok mutluyum. Yeni oteller, hızlı trenler, metrolar, yataylar, dikeyler.. hocam galiba bizi d…ler.. Nihayet uzuuun yıllardır İzmir’e saç teli inceliğinde ayrılamayan bütçe, kalın ve uzun bir atkuyruğu şeklinde İzmir’e verilecek.. Caanım İzmir, binbir edayla o atkuyruğunu sağa sola sallarken, hangimizin sırtına, midesine, yüzüne, gerisine, cebisine vurur bilinmez artık.. Aman dikkat edelim de, şahlandığında birilerinin bişilerini çiftelediği gibi, bizi de hepten depmesin..
Bu arada sn. Özdil’in de dediği gibi, aslında çocukluğumun çok şeyler anlatan “fuar zamanı” cümlesine sahip, yılların “İzmir Enternasyonal Fuarı”nı da öldürdük.. doğrudur.. ve acıdır.. Ama bu da ayrı bi konudur..