Salı, Eylül 25, 2007

N.abi (1642 - .........)

N.abi, (1642-....) ünlü eleştiri şairi.

1642 senesinde , Şanlıurfa’da doğan N.abi yokluk ve sefalet içinde yaşayarak büyümüş, 24 yaşındayken de Karşıyaka’ya gitmiştir.K.yaka’da geçirdiği dönemde birçok önemli isimle arkadaşlıkları ve komşulukları olmuş, resmi yerlerle de bazı ilişkiler kurmuştur. Bunun da etkisiyle, burada geçirdiği yıllarda (yaklaşık 10-15 yıl) devletin sağladığı imkânlarla rahat bir hayat sürdürmüştür. Daha sonra arasının da iyi olduğu K.Yaka Valisi Manav Mehmet Paşa sadrazam olunca N.abi'yi yanına aldı. Bu dönemlerde N.abi, Fuzuli İşler Eminliği ve Başmukabelecilik gibi görevlerde bulundu. N.abi duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, yönetim ve toplumdaki dejenerasyona ve bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir (*1) yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur. Ona göre şiir hayatın, karşılaşılan sorunların ve günlük yaşamın içinde olmalı, hayattan, insandan ve insanî konulardan ve özellikle de kokulardan izole edilmemelidir. Bu yüzden şiirleri hayat ile alâkalı, çözümler üretmeye çalışan, yer yer nasihatta bulunan bir yapıdadır. Eserlerinin herkes tarafından anlaşılması ve hayatla iç içe olmasını istemesindendir belki de, kullandığı dil yalın ve süssüzdür. "Bende yok sabr-ı sükûn, sende vefadan zerre, İki yoktan ne çıkar fikredelim bir kere." Na ve bi kelimeleri arapça ve farsçada 'yok' anlamına gelmektedir. Bu beyitte N.abi mahlasının oluşumunu belirtmektedir.

(*1) Didaktik Şiir:belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Kısaca öğretici şiirdir.

Kaynak : Mikipedi, yarı ciddi yarı komik ansiklopedi.

12 yorum:

Espresso dedi ki...

Bu yazı, mangal yasaklayan hain alt komşuya, Abi'm efradım ve eve gelen eş dost akraba ve arkadaşlar adına, ithaf olunmuştur..

B dedi ki...

thirty-five-and-a-half
N.abiyon?

Espresso dedi ki...

eyvuallaaa:))) iidir, Ay Işığı Sontay'ını dinlom, sen N'abiyon?

ABİ dedi ki...

Islak ve kaygan zemin,
Sana dama çıkma dedim,

Beni dinlemedin.
Değil mi nedim?

B dedi ki...

Ereğimi çalıştay'da pekiştiriyorum

İmza

A.N. Sezer.

ABİ dedi ki...

Benimki Nedim abi.. N.abiyle çok farkı yok be yaww.

ABİ dedi ki...

espy, bazı günler hakikaten seninde bir önceki yazıya yaptığın yorumdaki gibi şen oluyoruz hepimiz..
farkediliyo herkeste bir tombalak durumu..

bu at-tay durumuna Chakotay içerleyebilir yalnız..::))

Espresso dedi ki...

"tombalak durumu" :)))))))))

Geçen gün tepeye yazdığın "bu blo...hiçbir hayvana zarar verilmemiştir" cümlesini görünce hep bekledim adını Chakmaotay diye değiştirmesini, ama yapmadı:))) ee şimdi de kızmıcak artık, ha çakıp atı devirmişsin, ha tayı..

Ey Nedim, ben ne idim,
Söylediklerimin hepsini yedim..

B dedi ki...

Chakotat da fena değil yani çikolata ismini çağrıştırıyor.

Espresso dedi ki...

Sevgili Turky:))) rejimde falan mısın?:)) Herşey onları hatırlatıyor bu ara sana..
Dondurma, çukulata, ahh bi de bitter olsa. Kısıtladığımda ben hep bööle olurum da ondanleyin:) Zaten neyim kısıtlansa, ben ona arsızlaşırım. Sus deseler, özgür değilsin deseler, kıyafetine dikkat deseler, hayatın 3 madde 4 sana yok deseler, deseler deseler.. ben hep onları isterim. Taymiom walla..:))

B dedi ki...

Sevgilly Espresso, Turkekırgın emir almaz. Alırsa tersini yapar. Kısmen anarşisttir. Tespit doğrudur. Ancak Cumhuriyet rejiminde olduğumuzu hatırlatmam gerek. Katranlıysa(if-tar) durumları yok yani. Snickers anlamında sorduysanız, ona rejimde her daim yer olmalı:))

Espresso dedi ki...

Kabindaş Türkekırgın, sana emrimdir ki, hep böyle aynı fikirde olmayalım, aynı şeyleri savunmayalım..:)