Pazartesi, Ocak 22, 2007

K.D.V. mi K.D.K. mı?

Diyelim ki; esnafın birinden 10 liralık alışveriş yapıyorsunuz. Bu paranın 1,80 lirası zaten KDV. Geriye 8,20 kaldı. Bununda aşağı yukarı 3 lirası o esnafın brüt kârı.. O üç liranın içerisinden eğer kurumsa %20 gelir vergisine tâbiyse %40 civarında vergi verecek.. Ortalama yüzde otuz diyelim.. 1 lira civarında da vergisi var.

Şimdi siz manavdan ya da çerezçiden fiş almadan alış veriş yaparsanız, kendisini düşünen egoist biri olarak, "Fiş almıyorum.Bana bunu 7 liraya ver." deme olasılığınız var. Tamamen kayıt dışı ekonomiye katkı yani..
Bu ilişkide karşı karşıya gelen iki taraf var. Biri çoğunlukla dar gelirli, asgarî ücretle çalışan vatandaşlar.. Diğeri ise zaten işlerin bokluğundan dem vuran ve kâr etmediğini söyleyen esnaf..
Alışveriş bu ikilinin arasında oluyor.
Ama devlet 10 liralık işlemden, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan kadayıflı vergi (kdv + vergi) 3 lirayı istiyor ve alıyor.
Vergi iadesini de kaldırıyorlar.
Ve yurttaşa diyorlar ki;
"Bak abicim, Sen sadece iyi bir yurttaş olabilmek adına, yaptığın her alışverişte %30 avantaj sağlamak yerine, benim doğal maliye müfettişim olarak fişini alacaksın. Bunun karşılığında da ben sana şeyi vericem.. eem. pardon.. bişi vermicem. Eskiden verdiğim vergi iadesini de vermiicem.."

Questions:

1-Sizce necip Türk milleti, %30luk avantajı yerine, daha iyi bir yurttaş olmayı seçer mi?
2-Seçerse ne olur, seçmezse ne olur?
3-AKP hükümetinin bu kararı doğru mudur? Vatandaşına bu kadar güvenen ve O'nun tamamen "Görev Elemanı" olmasını bekleyen ve uman başka bir hükümet gördünüz mü?
4-Vatandaş ve esnaf işbirliğinin hedefi Katma Değer Vergisi mi yoksa Kayıt Dışına Katkı yönünde mi olacaktır?

Answer:

1-Heheheeeee..

Hürmetlerimle..

5 yorum:

7.oda dedi ki...

sanırım onlar da şüpheye düştüler ki.. bir türlü çıkamadı yasa..

ABİ dedi ki...

ben çıkmak üzere diye biliyorum..

B dedi ki...

Bunlarda 5 vakit namaz,
çıkmak üzere gaz,
vatandaşa gelince,
Safinaz, safinaz.

Adsız dedi ki...

KDV ile ilgili kanun onaylanırsa sistem şöyle işliyecek;çalışan fiş toplamayacak ve her ay gelir vergisi matrahı kadar bordrodan düşülmek kaydıyla çalışana artı yazacak.
Tabi burada hem fiş toplamadan kdv alırım hemde alış-veriş yaptığım yerden fişi düşürürüm diyen uyanıklar için maliye şöyle bir formül geliştirmiş;Maliyeciler sokaklarda vatandaş kipin dolaşıp alış-veriş torbalı kişileri durdurup fiş sormak suretiyle kontrol edecek.Şayet torbada fiş yoksa hem size hemde mekana ceza kesilecekmişşşş!...

7.oda dedi ki...

öğrenci misin getir fişini katıl çekilişe