Salı, Haziran 23, 2009

Narteks

Ege'yi seviyorum neden biliyor musunuz çünkü Ege’de laf bitmez, buralarda varolmanın, insan olmanın keyfi başkadır doğrusu. Her dağ bir tanrıçanın, her tepe bir tanrının evidir. Tanrıların mekanı Ege’de her su kaynağının perisi, her akarsuyun koruyucusu vardır. Özetle doğa; doğanın her parçası, bir şeyler katmıştır biz ölümlülerin yaşamına. Tıpkı narteksle olduğu gibi... Narteks bir kez yakıldı mı, ucundaki ateşi gün boyu muhafaza eden Ege’ye özgü bir bitkidir. Eskiler sabah evden çıkıp, hayvanlarını tarlaya götürürlerken ellerindeki dalı hem baston niyetine kullanır hem de ansızın soğuk indiğinde ısınmak, ya da gecenin karanlığı çöktüğünde aydınlanmak için onun ucundaki ateşten yararlanırlardı. Onun için Ege’de hemen her evin bahçesinde bir narteks ağacı dikiliydi. Onu Miletos’ta, Priene’de, Menderes Magnesia’ında ya da Efes’te veya Teos’ta dolaşırken baharda yeşil yaprakları, yazlarıysa sarı çiçekleriyle görürsünüz. İyonya’nın gecelerini narteks aydınlatır. Belki de, bilim ve sanat adına ne varsa, hepsinin, İyonya’da yeşermesinin nedenlerinden biri de nartekstir. Söylenceye göre, insanlar gecenin karanlığından ve soğuğundan kurtulmak için güneşe ateş almaya gittiklerinde yanlarında narteks vardı ve ateş dünyaya bu ağacın dalıyla taşındı...

9 yorum:

Vladimir dedi ki...

Çok ilginç bir bilgi, teşekkürler.

Deniz dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın Juby... Tüm zengiinlikleriyle Ege başka güzel... ama senin de Ege de olman ayrı güzel...

Narteks bilgisi için de teşekkürler...

Thetis dedi ki...

Jubyy.. bişi söyleyebilirmiyim ben bu çiçeği hergün görüyorum.Aynen anlattığın gibi gözlem süper.Ama ben hikayesini bilmiyordum.şimdi bu çiçeği her gördüğümde daha farklı bakacağım...:-)

jubelum dedi ki...

Thetis, her gün gördüğünde göre memleket Ege olsa gerek :-), galiba bu Ege hikayelerine devam edeğim :-)

cinar dedi ki...

aa hiç bilmiyordum. ne güzel ya, Ege'ye geldiğimde bilerek bakacağım artık bu bitkilere :) Teşekkürler.

Çınar dedi ki...

Merhaba; Bilgi için teşekkürler. Çok ilginç ve çok güzel.
Gerçekten de ülkemiz cennet gibi. Ağacıyla, otuyla çiçeğiyle, kuşuyla böceğiyle, dağı deniziyle. Değil mi?
Sevgi ile kalın...

lunawar dedi ki...

mimoza ağacına benziyor.. ne güzel..

Adsız dedi ki...

Bu bitkiden akdenizde de bulunur mu acaba?

ephesus19@gmail.com dedi ki...

Artemis tapınağı'nin kutsal ateşi mutlaka kutsal sayılan bitkilerin dal ya da kuru gövdeleriyle yakilirdi. Bunların arasında NARTEKS denen bitkinin kuru gövdesi başta gelirdi. Harabeler boyunca yürüyen bir kimse, yıkıntılar arasinda mutlaka narteks görecektir. (Halikarnas Balıkçısı, merhaba anadolu, sayfa 83)