Pazar, Ağustos 03, 2008

Biberalem

Bana göre piyasaların en büyük sorunu saydam olmayışlarıdır. Eğer piyasalar yeterince saydam ve buluşturabilir olabilseydi aracılık, komisyonculuk, simsarlık, emlakçılık, galericilik gibi bazı meslekler hiç var olmayacaktı.
(Etik gereği bazı sektörlerde aracılık hizmeti veren bazı özel mesleklere burada yer verilmedi. )
Bunlara meslek denilebilir mi bu ayrı bir tartışma konusudur.

Arkadaş-eş bulmanın da aracıları vardır. İster beğenin ister beğenmeyin ama siberalem bu konuda sanal alemin en iyi aracılarından biridir. Arkadaş arayan ama ille de bizim memlekette bunu ulu orta yapamayan evli-bekar, genç-orta yaşlı, yaşlı , düzcinsel, eşcinsel, her kim varsa internetin hayatımıza girivermesiyle Siberalem’e girivermişlerdir. Siberalem dışında da çeşitli arkadaşlık siteleri varsa da, aşağıda en popüler olanı olduğunu düşündüğüm Siberalemden seçilmiş bir kaç örnek profil izleyeceksiniz.



Şekilde gördüğümüz, ( kişi haklarına saygı nedeniyle bacakları dışındaki bilumum uzuvlarını kestiğimiz) favori erkek profilimizin sunuş sloganı şu : “Türkiye’nin neresinde hayatımı devam ettireceğimi bilmiyorum. Buna belki de burada karar veririm.”
Favori erkek profilimiz bekar-hiç evlenmemiş. Gerçi profiline koyduğu fotoğrafta bir hanıma sunulmuş olduğu, yahut bir kadınca satın alınmış olduğu kuvvetle muhtemel bir koca vazo dolusu nergisin arkasında ve stüdyo işi çerçeveli bir gelin-damat fotoğrafı önünde duruyor ama olsun, profilimiz orada misafirdir kesin. Yine dantel örtülü fiskos masalar arkasında, güpür perdeler önünde çekilen fotoğraflarını profillerine eklemiş olan erkekler de nedense bende evli imiş oldukları hissini yarattı. Belki de ben yanılıyorumdur, onlar iddia ettikleri gibi bekarlardır yahut ayrı yaşıyorlardır.



Feysbuuk’ta görmekten usanç duyduğumuz bir kol havada ( kişinin kendi fotoğrafını kendi cep telefonu ile çekebilmesi başka türlü olamıyor doğal olarak ) çekilmiş kız fotoğrafları siberalemde de aynı oranda mevcut. Tesettürlü olup; kendimi sana sakladım anlayana gibi sloganlarla profil yapanlar da var. Ben Azeri lehçesini çok sevimli bulduğumdan favori kadın profili olarak şunu seçtim :

“Kendini nasıl anlatıyor:
Hayat çok gözel. Hayatı çok severim .Gözel ve menalı yaşamağı, semimi olmağı, medeni hayatda insana aid ne gözelikler varsa hepisin…
Aradığı arkadaşı nasıl anlatıyor:
Semimi ve sevimli, erkeklere xas xüsusiyyetlerin hepisi, yalançı olmamalı.ve.s.”

“Arayan bulur, haydi size rastgele” deyip siteyi terk ettiğim sırada 3061 kadın, 6083 erkek olmak üzere 9144 kişi halen sistemde id
i. Merak eden için ciddi sosyolojik veri içeren sitede çok daha ilginç profillere rastlamak mümkün elbet. Daha fazlası sitede diyor ve sizlere gözel ve menalı yaşamaklar diliyorum.

3 yorum:

cesur kedi dedi ki...

Ehehe kesinlikle bi yigin tez konusu cikar bu siberalemden, sirf bu yuzden keske sayisalci olmasayim sosyoloji okusaydim diye hayiflanirim..

Bu arada tek kol havada fotolardan bende de mevcut, usanc duydugunuzu bilmiyordum abicim be :))

ABİ dedi ki...

Sevgili Elif, yazı bana ait değil, sevgili Andelib'in..

hep dedi ki...

Erkek profil,misafirliktede laptopsuz gezmiyo heralde baksanıza msn penceresi de açık arkada:)Kızlarda sağ kolun kas yapma durumu olabilir bu gidişle:)

Ekşi sözlük yazarı tahinpekmez diyor ki; siberalem kavramının orijinali "cyber world" imiş ve daha internet ortada bile yokken, bilim kurgu yazarı William Gibson tarafından Neuromancer adlı kitabında ortaya atılmış ilkin.Sonuç olarak aklı çalışan birileri bu işten ekmek yemeyi başarmış, kutlamak lazım.