Cuma, Mart 07, 2008

Atatürk'ün Gençliğe Seslenişi

Ey Türk gençliği!

Birinci ödevin Türk bağımsızlığını, Türk cumhuriyetini, sonsuza dek korumak ve savunmaktır.
Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur.
Bu temel, senin en değerli kaynağındır.
Gelecekte de, yurt içinde ve dışında, seni bu kaynaktan yoksun etmek isteyecek kötüler bulunacaktır.
Bir gün, bağımsızlığını ve cumhuriyetini savunmak zorunda kalırsan, göreve atılmak için içinde bulunacağın ortamın olanak ve koşullarını düşünmeyeceksin!
Bu olanak ve koşullar çok elverişsiz olabilir.
Bağımsızlığına ve cumhuriyetine kıymak isteyecek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmedik bir yenginin temsilcisi olabilirler.
Zorla ya da aldatıcı düzenlerle, sevgili yurdunun bütün kaleleri alınmış, bütün gemi yapım yerleri ele geçirilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve yurdun her köşesine eylemli olarak girilmiş olabilir.
Bütün bu durumlardan daha acı ve daha korkunç olmak üzere, yurdun içinde yönetim başında bulunanlar, aymazlık ve sapkınlık ve üstelik hayinlik içinde bulunabilirler.
Dahası, yönetim başında bulunan böyleleri, kişisel çıkarlarını, yurduna girip yayılmış olan düşmanların siyasal amaçlarıyla birleştirebilirler.
Ulus, yoksulluk ve darlık içinde ezgin ve bitkin düşmüş olabilir.

Ey Türk geleceğinin genç kuşakları!
İşte bu ortam ve koşullarda bile ödevin, Türk bağımsızlığını ve cumhuriyetini kurtarmaktır.
Gereksindiğin güç, damarlarındaki soylu kanda vardır.


Mustafa Kemal Atatürk, 20 Ekim 1927

3 yorum:

turkolog dedi ki...

allahtan yüce önder, böyle bir lisân ile seslenmemiş türk milletine :)
niçin orjinaline sadık kalmıyorsun abi:) zorlama lisân bizi bozar..diy mi efenim...

bazı şeyler,değişmemeli diye düşünüyorum ben.ahval ve şerâit ne olursa olsun,değişmemeli!

keşke,"egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur" deyişi yerine -atatürk'ün dediği gibi- "hâkimiyet bilâkayd ü şart milletindir" diye öğrenebilseydik..

hep dedi ki...

Eline sağlık Abi,keşke hergün okullarda çocuklarımız bu metni bu şekilde okusalardı.Belki yıllar yılı bu şekilde okunsa idi,bugünün büyükleri de uyumaz,şu anda memlekette ne olup bittiğini net olarak görebilirlerdi.İnce ve uzun vadeli bir dokunuşla cumhuriyet devrimlerinin ve ilkelerinin ve şu hitabedeki kavramların dahi içini boşaltmayı başardılar.
Şimdi AB uyum yasaları hikayesine Büyük Kahraman Ata'mızın fotoğraflarını da resmi dairelerden kaldıracaklarmış.Ama yağma yok,hiç umutlanmasınlar.Ne yaparlarsa yapsınlar gerçek cumhuriyet çocukları ,gerçek milliyetçiler onların sandığından daha fazla ve bu emaneti öyle kolay teslim etmeyecekler Yüce Önderin yıllar öncesinden ortaya çıkacağını bize haber verdiği "iç ve dış kötülere".

7.oda dedi ki...

Bu da Biyo nun Türk erkeğine seslenişi :)