Çarşamba, Temmuz 25, 2007

.... Gazetesinin "Pay Kuponu"

Sanki bir zamanlar bi gazetenin verdiği "Pay Kuponları"yla başladı avantanın dayanılmaz cazibesi.. Eskiden hemen her eve gazete girerdi. Ee, hazır girmişken zamanla kupon verenler tercih edilmeye başlandı. Biriktir kuponu/Al radyoyu, biriktir kuponu/al tabak takımını... Bu biriktir/Al sistemi çılgınca yerleşti. Ama sanki gözden kaçan bişeyler vardı bence, paranla avantaya sahip olmak ve gerçekten bilgi ve doğru haber satan gazetelerin tirajının düşmesi ve dolayısı ile bu bilgileri satacağı kitlenin azalmasıydı.. NEYSE, zaman geçti, Aziz Nesin'in bakiye 40'ından bazıları, allem kallem kaldırdılar üzerine fıkralar bile türetilen "Pay Kuponu"nu.. Kolay, adı üzerinde kolaydır ve çabuk alışılır.. İnsanoğlu meyillidir kolaya ve rahata, bedava sirke baldan tatlıdır, hele alım gücün yoksa.. NEYSE, zaman içinde bu beleşçilik gündeme geldi geldi kayboldu. Arada bir hortladı, şekil değiştirdi, an geldi iane, yardım, oy, destek gibi kelimelerle aynı anlamlara geldi. Veren/Alan birbirine karıştı. Kelimeler anlamlarını yitirdi.. Ve gene yıllar geçti.. Son zamanlarda başka bir moda geldi gündeme, "Al paketi/Ver oyu" veya "Ver oyu/Al paketi" kuponu, hem de öyle sıradan gazete patronu desteklisinden değil, yurt dışı kaynaklı okul sahiplerinden, devlet desteklisinden, hatırı sayılır aga/patronlarından. Kupon büyük ve sürekli, yenir yakılır cinsten.. NEYSE, nasıl sahip olunur? Basit, sözde şikayet edip, özde vermen gerekeni ver/alman gerekeni al.. Burada da sanki gözden kaçan bişeyler var bence, bu kez paran karşılığı avantaya sahip olmuyorsun, bu kez daha ağır birşeyler karşılığı, sahip olunuyordu. Öz değerini yitirmiş kelimeler karşılığında mesela. Erdemleri, ilkeleri, şerefleri, haysiyetleri karşılığında.. NEYSE, bir de tamlamamız vardı, "Bilinçli Seçmen".. "Bilinç".. Yani Bi Linç Bi Linç ki, sormayın gitsin. Yürekler, inançlar, umutlar linç edildi.. Ya da ben böyle hissettim. "İstikrar":)) yerinde. Düzenler niye bozulsun ki abi? Adamın taahhütleri var, piyasadan alacakları var. İstikrar olmazsa alacakları kimbilir ne kadar ertelenecek. Adamın 3 yıllık, 5 yıllık planları var, düzen kurulu, piyasa rölanti.. E, şimdi fazla gaz vermenin ya da otobanda vitesi küçültüp orta şeride geçmenin alemi mi var?!?..Bırak rölantide kalsın. Bunun için ne gerekli? Sözde şikayet edip, özde, olan düzene devam. NEYSE,.........

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Sadece bi duble içip gidicem:)

ABİ dedi ki...

Güzeldi.. Çok güzeldi.. Hele
Bi-Linç'e bayıldım..
Bu "Bana dokunmayan yılan" ve "Bırak Rölantide gitsin" kültürü üzerine çok şey yazmak lazım,Espy..
Bir de bizim Vosvos Onur vardı..Good Old Days'de Smokie'yi isteyen..
O'nun bi pay kuponu olayı vardır, biz lisedeyken ve beni bitirmiştir yani..
Şimdi bu bigün odasında sigara içiyor..
Ateşi düşürüp yatak çarşafını yakmış..Sonra orayı bi güzel kesmişti bööle dörtköşe filan, anası babası 3,14n3,14riklenmesin diye..:)
Anası sorunca da, gazetenin pay kuponunu keserken yanlışlıkla çarşafla beraber kestim demişti..
zuhahoaa..

ABİ dedi ki...

Sayın isimsiz.. Nereye?
Biz size şişe açarız..
Var mı ööle bi dubleyle kurtulmak..?

B dedi ki...

Merrill Lynch unutturulmasın

Adsız dedi ki...

abi evde hanım bekliyo,arada gelip okuyup,güzel müzikler dinleyip gidiyodum..içimden geldi oraya yazıyosunuz,kaç duble içilmiş filan.hani şu sonuçları görünce de içesim geldi.o yüzden bi duble içip kaçtımdı ben abi..sağol abi ben zahmet vermiyim.öyle arada bi gelir bakar giderim ben yine.
sevgiler,saygılar
imza:isimsiz

ABİ dedi ki...

sn.isimsiz..
hanımı da getirin buraya..o da okusun..o da dinlesin..belki böylelikle daha sık uğrarsınız..
zahmet ne demek.. misafir ağırlamaktan hoşnut oluruz..
sevgi ve saygı bizden..

Espresso dedi ki...

Karpuz kavun da kesmiştik, yanına beyaz beynir, hadi bi koşu eşinizi de alıp gelin. Eminim onun da hoşlanacağı iki satır vardır, bir de istek parçası.. bakalım o zaman bi dubleyle kalkabilecek misiniz:)) Hele bir de sohbet dediğiniz gibi sonuçlardan açılırsa bu sofra günlerce kurulu kalır. Bekliyoruz.. Bay ve Bayan İsimsiz arkadaşlara sevgi ve saygılar:)

Sevgili TK, Meeeril Linç'i parası olan yatırımcılar düşünsün, bana ampul vekillerini hatırlatıyo, banane hatırlamıcam işte..:)))

Saol Aby, eminim zaten daha çok şey yazılıp, yorumlanacak.. Gerçi şu ara millet sıcaklardan mı, tatilden mi, hayal kırıklıklarından mı ne, elini ayağını çekti ama elbet dönecekler..
Vosvos Onur belki de old days'de smokie'yi o günün anısına istemiştir:)) Yaa, okuduğumda ben de koptum:)))
Bi de deli fıkrası vardı bilir misin? Tımarhanede Dr sabah vizitinde.. koridorda yürürken odanın birinde çıplak bi erkek deli sırtüstü yatıyor, onun üzerinde giyinik olanı oturup, eliyle sayfa açma hareketi yapıyor.
-N'aapıyorsun Onur?
-Gazete okuyorum Dr bey..
Hımm diye devam ediyor Dr. İki dakka geçmeden odadan canhıraş bi feryat "Anamm, anammmmm yandım anammm" hemen odaya koşuyor Dr, giyinik olan şaşkın duvara yapışmış korku içinde.. çıplak avaz avaz yerlerde tepiniyo.. Dr soruyo..
-N'ooldu, n'aaptın sen?
-Hiiç Dr bey! hunim eskidi yeni huni alcam da, gastenin pay kuponunu kopardım...
ıhı ıhı ıhııııı:)))

Adsız dedi ki...

Öteki isimsizlerden bi farkım olsun,adımı Naad yapalım senin güzel hatırın için.Anladım Abi sen sevmiyosun bu isimsizleri.Ama unutma bizleri yaşatan yeryüzünde hala isimsiz kahramanların yaşıyor olma umududur:)
Gelelim yengeyi de buraya getirme konusuna,aşağıda 2 temmuzda koyduğun o klip varken yengeyi buraya getiremem abi,yüzü gözü açılmasın:)Boşver sen yengeyi,ben daha sık geleyim ,olmaz mı?
Şu peyniri bu tarafa doğru uzatır mısın abi bi zahmet..Sağol benim güzel abim.
Sevgiler,saygılar.

ABİ dedi ki...

Sayın Naad.
İsimsizleri sevmeme durumu yok billâhi..
Nasıl isterseniz..
Ama sizi bekleriz her daim..
Buyrun peynirden..
Bakın espresso sizin için kavun karpuzda kesmiş yukarıda..

Haydi bakalım..

Yeryüzünde yaşamış ve yaşayan bütün isimsiz kahramanların şerefine..

Adsız dedi ki...

benim de en çok hoşuma giden kısım buydu: ""bi linç bi linç sorma gitsin " :)


bazen kelimeleri öyle bir kavrıyorsun ki espresso !