Pazar, Eylül 17, 2006

Yeminler ve Takma Dişler

İnsanlar bypass operasyonuna girmeden önce, kendilerinden dişlerinde ve dişetlerinde herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına dair bir rapor isteniyor. Bu rapor babamdan da istendi. Çok kolay aldık. Çünkü ağızdaki alt ve üst damak, hepsi takma.. Dolayısı ile iltihap olacak bir durum yok. Ameliyattan çıkıp, bir gece yoğun bakımda kaldıktan sonra, normal odaya çıkarken, ameliyathaneye girmeden önce bana teslim edilen özel eşyalarının ve tabi ki dişlerinin de olduğu çantayı getirdim. Terlikleri, pijamaları, bir bardak içerisinde duran kağıda sarılı dişleri vardı çantada. Babam hayli bitkindi, bayağı önemli bir operasyon geçirmişti. Göğsü yukarıdan aşağıya kadar açılmış ve sonra kemikler telle tutturularak tekrar kapatılmıştı. Sağ bacağında da aynı şekilde uzun bir kesik izi vardı. Solunum makinasının tüpünü yutmaktan ötürü de sesi hafif kısıktı..
Hem kısık ve hem de bitkin bir sesle konuştu karısına; "Şu dişlerimi yıkarmısın?"
Annem elli yıla yaklaşan beraberliğin belki bıkkınlığı ya da belki de takma dişlere karşı oluşmuş bir tepki nedeniyle "Yıkayamam." dedi.
Koştum, aldım ve en ufak bir garipseme duymadan iyice yıkadım dişleri, ılık suyun altında. Onları ağzına takarken müteşekkir gözlerle baktı bana..(her ikisi de..)
Hastaneden eve doğru araba kullanırken düşündüm bunu..
Eğer birisinin dişinden, kakasından, çişinden iğreniyorsan, O'nu yeterli sevmiyorsun demektir.(Bana göre..)
İki kişi arasındaki sevgi yeterince tesis edilememiştir.
İyi gününde de, kötü gününde de yanında olacağım diye yemin ettiğimiz bir ilişkide, yanında olmak bu değil, bana göre.
Bir insan karşısındakinin fiziksel, duygusal, soyut ya da somut herhangi bir eksikliğini veya hatasını hoşgöremiyorsa, kaldıramıyorsa bu O'nun sevgisizliğinin en net göstergelerinden biridir.
Hele bir de edilmiş bir yemin varsa..
Ah be güzel abim be..

Hiç yorum yok: